Koriander, smaakt dat naar zeep?

Koriander, smaakt dat naar zeep?

Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel ‘ketoembar’. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt.
Koriander bevat, onder andere:

  • Veel  vitamine K. Dit is goed voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling
  • Vitamine A, verschillende B-vitaminen (o.a.foliumzuur), vitamine C en E
  • Is rijk aan ijzer en magnesium
  • Goede werking op de spijsvertering; het helpt de darmen in hun activiteit, gaat gasvormingen tegen en stimuleert de aanmaak van enzymen (enzymen helpen ons helpen om eten te verteren)
  • Koriander werkt tegen hoofdpijn, angstaanvallen en slapeloosheid en zorgt het voor stabiliteit in de bloedsuikerspiegel

Gezond eten hoeft niet altijd je smaak papillen te verwennen. Het kan ook zijn dat jij koriander echt heel vies vindt smaken en dat het voor jou zelfs op zeepsop lijkt. Als dit zo is dan is het tijd voor een grote schoonmaak van je lijf. Je PH waarde is te zuur. Je lijf kan de giffen zelf niet meer genoeg zuiveren.

Hoe kwam ik hier achter? Ik vond zelf koriander ineens lekker na het doen van een vastenkuur op mijn school voor natuurlijke geneeswijzen. Ervoor smaakte het voor mij naar zeepsop! Heel vies vond ik het! Toen ik dit nog eens besprak met mijn lerares natuurgeneeskunde Florentine van Vollenhoven, zei zij dat dit mogelijk kwam omdat voor de kuur mijn zuurgraad te hoog was en ik nu weer een normaal waarde had. Interessante nieuwe inzichten vond ik dit!

Wat slim is om vanaf nu een tijdje (dus een paar weken minimaal) veel puurder te gaan eten als voorheen.
Hoe dan? Ik help je een beetje op weg:

  • Natuurlijke, (liefst biologische) en gewoon herkenbare producten
    Veel stomen en in de oven en kort roerbakken
  • Hoe langer het etiket is des te meer kans op meer verzuring
  • Hoe jonger (zie hieronder over kaas), natter en verser des te beter!
  • Drink nu echt voldoende water! 35 ml per kilo lichaamsgewicht per dag is nodig. Lukt het je niet omdat je het vergeet? Installeer dan een water app op je mobiel als geheugensteuntje
  • Geen dik verpakte voedingsmiddelen en zo min mogelijk normale granen als brood, pasta en witte rijst. Aardappel is niet zuurvormend dat mag wel (niet in de gefrituurde of gebakken vorm nemen 😉 )
  • Gezonde vetten eten als noten, zaden en kiemen (paar keer per dag een handje) en veel vette vis voor je omega 3 (dit is ook een ontstekingsremmer). Ook zijn witte kazen als mozzarella, hüttenkäse, feta en geitenkaas nu een betere keuze dan de zwaardere gewone koe kazen.
  • Liefst minimaal twee keer per dag groenten en een beetje fruit (2 x per dag), dit bevat vitaminen en mineralen, bv. vitamine C, magnesium en ijzer
  • Vitamine C (als ascorbatencomplex, dit mag je je hele leven standaard nemen in tablet vorm of poeder) bevordert de opname van mineralen in het lichaam
  • Het regelmatig eten van verse soep is heel goed voedend zijn voor je ivm de mineralen die zelfgemaakte soepen bevatten. Er zijn ook soep kannen te koop, check: Greenjump 
  • Kijk maar eens op deze site kan je ook inspiratie opdoen van wat je allemaal nog meer kan meenemen als je naar school of werk gaat. In plaats van gewoon brood want brood zorgt dat je eerder verzuurt moe bent
  • Nu geen chips, frisdranken, snoep of lightproducten eten want deze werken echt verzurend!
  • Neem op tijd rust, ga vaker naar buiten om te wandelen en neem af en toe een voetenbadje met soda om te ontspannen en ontzuren
  • Als ‘zoetmiddelen’ zijn af en toe groene stevia geschik en in kleine hoeveelheden zijn gedroogde (ongezwafelde) zuidvruchten, vijgen, dadels, en andere vruchten. Wel even nakijken of er in de fabriek geen glucosestroop over is gegaan, de verpakking goed lezen
    Na de periode van ontzuring, het liefst langzaam dus in een dag of 5 weer opbouwen naar je normale eetpatroon

Wil je graag ondersteuning in het ontzuren? Neem dan contact met mij op.

Reacties zijn gesloten.