Keukenkruiden lekker en gezond … behalve bij stress

Keukenkruiden lekker en gezond … behalve bij stress

keukenkruiden

Pittige specerijen bij een maaltijd zijn best wel belangrijk. Ze kunnen de toename van bloedvetten na een vetrijke maaltijd met maar liefst een derde remmen. Maar stress treedt hier op als een grote spelbreker. Stress maakt het dempende effect van keukenkruiden op het triglyceridengehalte volledig ongedaan!

De wetenschappers lieten in een studie vrijwilligers een maaltijd eten bestaande uit 50 gram vet (niet ongewoon in een westers dieet), waarin culinaire kruiden verwerkt werden: zwarte peper, kaneel, kruidnagel, knoflookpoeder, gember, oregano, paprika, rozemarijn en kurkuma. De controlegroep at dezelfde maaltijd, maar dan ongekruid.

Kruiden zitten bomvol met polyfenolen die via diverse mechanismen gunstig zijn voor de gezondheid. In deze studie vonden de wetenschappers dat de kruidenmix de activiteit van lipase met 50 % verminderde. Lipasen zijn de spijsverteringsenzymen die vetten verteren. Remming van lipase vertraagt de opname van vetten, wat de tijdsgebonden spreiding van de bloedvetten in het bloed verbetert.

Stress verhoogde in deze studie bovendien de glucosespiegel na een maaltijd (toename van 47 %) en leek een tijdelijke toestand van insulineresistentie uit te lokken. De studie suggereert dus dat stressreductie minstens zo belangrijk is als het eten van keukenkruiden.

Bron: Voedingsgeneeskunde.nl

Reacties zijn gesloten.